vineri, 23 aprilie 2010

Timpul este ireversibil

În ziua de azi poți avea tot ce îți dorești. Există însă un preț pe care trebuie să îl plătim pentru dorințele noastre: cel afișat pe etichetă și încă unul. Despre cel de-al doilea aș vrea să discut în continuare.

Să ne referim la produsele pe care le cumpărăm zi de zi. Mâncare, haine, electronice etc. Toate aceste produse sunt pe gustul nostru. Niciodată în istorie nu s-a întalnit o diversitate mai mare a produselor existente pe piața. Acest lucru este posibil deoarece producătorul este interesat să intre pe piață cu tot ceea ce satisface clientul într-un grad cât mai ridicat. Dorești un detergent pentru blugii tai deschiși la culoare? Vei găsi cu siguranță acel detergent. Dacă dorești ca acel detergent să aibă parfum de liliac, vei găsi cu siguranță. Ești totuși foarte pretențios și dorești ca după spalarea blugilor tai, aceștia să nu se șifoneze ? Nu o să îți vină să crezi ! Dorința îți este îndeplinită de două ori. Vei găsi un balsam antișofonare și o mașină de spălat specială care nu șifonează. Ce nu șifonează? Blugi, bineînțeles.

Toate acestea se întamplă cu ajutorul studiilor de piață. Focus-grupurile, interviurile și alte tehnici de cercetare sunt uzitate la maxim de către producători. Pentru a îți îndeplini ție dorința. Motivul este bineînteles altruismul cu mica specificare că, în textul de față altruismul este sinonim cu profitul.


Întrebare este dacă avem oare cu adevărat nevoie de 10 tipuri de pâine (feliată, cu graham, cu semințe, neagră, albă etc) sau de 6 feluri de arome la un detergent etc ?

Este doar o pâine. Este doar un detergent. Dacă vrei ca acesta să fie ca produsele descrise mai sus va trebui să cauți în supermarket-ul în care se găsește produsul, va trebui să îl cauți printre sutele de produse asemănătoare, va trebui să alegi în funcție de raportul cost-cantitate, va trebui să iei în considerație dacă este la ofertă sau nu , va trebui să...

Adică va trebui să consumi timp. Timpul tau. Cel de–al doilea cost, alături de cel financiar.

Timpul este ireversibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu