luni, 7 decembrie 2009

Pirateria între corectitudine și economii

O prietenă tocmai și-a cumpărat laptop. Achiziția este cu atât mai valoroasă pentru ea cu cât a fost făcută cu banii strânși pe parcursul unui an de zile. A avut în jurul a 2000 RON și trebuia să aleagă între un calculator mai performant fără Windows sau unul mai slab cu Windows.
Greu de ghicit ce a ales? Nu! A ales laptop-ul mai performant... Pachetele care includeau soft-ul erau mai scumpe cu aproximativ 450 RON. Pentru unii această sumă este de-a dreptul insignificantă, dar nu și pentru ea. Este studentă la universitate de stat pe locurile cu taxă ca urmare platește o taxă de 2500 Ron, iar părinții nu au o situație financiară care să le permită să o ajute mai mult decât să ducă un trai decent.
Când a ajuns acasă și-a sunat prietenii care i-au dat un cd cu Windows și pe un stick ceva esențial: kit-ul de instalare pentru StrongDC. Deci primul program instalat a fost unul cu care își poate lua restul soft-urilor de care are nevoie.
Acum se bucură de laptop-ul mult dorit și pentru care a renunțat la alte lucruri. Costul de oportunitate și-a spus cuvântul și în acest caz. Putem oare să o învinovățim pentru alegerea făcută? Noi în locul ei am fi procedat altfel? Oare prețul prea mare a soft-urilor ne face să ne încălcăm principiile atunci când vine vorba de "furt"? La aceste întrebări putem răspunde cu certitudine doar dacă am trecut prin aceste situații...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu